Hörneå bys hemsida www.becken.se
S:t Olovs ljus
Jaha, då var det dags för mer damm och skräp på Becken-Webben, under rubriken Gammalt Skrot. Ja, så var avsikten med rubriken en gång i tiden, skräp som förtjänar ett minne innan det eldas upp. Nostalgin gjorde sig påmind under julhelgernas vindsröjning när man håller ett par gamla ljuskartonger i sin hand. Kartongerna var just på väg in i pannan. Ljusen som fanns kvar, och som passar dåligt i dagens ljusstakar, var avsedda för smältning och återuppståndelse i form av egna marschaller. Eftertankens samvete skriver dessa ord, som en snöflinga som blåser fram ur tiden, i vinternatten…. Flydda dagars jul ligger i handen, i form av några ljuskartonger. Så kan man också uttrycka det – men nu åter till handfast kulturhistoria.
Bild 1. S:t Olovs barnljus, 10 st N:o 28. Ljusen är allt annat än barnvänliga. Med en höjd av ca 250 mm och en diameter av ca 12 mm lär de brinna fort, falla omkull och elda upp juldekorerade hem på löpande band.
Idag konsumeras stearinljus i stor mängd och i synnerhet runt jul. I gammal tid var ljus en dyr artikel till surt förvärvade pengar. I ännu äldre tid var den öppna eldstaden en naturlig och billig ljuskälla, ofta i köket. Ljus av bivax och det billigare talget fick sina uppföljare i stearin respektive paraffin.
Bild 2. Norrköpings ljusfabrik kan ha legat på andra våningen i denna fina industribyggnad med lite ”funkis” över sig. I alla fall pratas det om ”den gamla ljusfabriken” i Norrköping. Byggnaden bjuds ut till hyra, i mån nätsidan på internet är aktuell. Becken-Webben äger dessvärre bristande copyright för bilden – men - ljuset leder oss genom beräknade risker.
Vem kommer idag ihåg Norrköpings Ljusfabrik AB och deras ljus under namnet St Olov. Namnet St Olov anknyter till en norsk helgonförklarad kung i gränsen mellan vikingatid och medeltid. Det visar sig även påpassligt att en församling i Norrköping bär just detta namn, i centrala staden dessutom. Församlingen är gammal och har medeltida anor, likt den norska kungen! Ljusfabriken är nog inte fullt så gammal. Det ligger ju nära tillhands att tillverkaren gett sina produkter namn efter församlingen i staden och i förlängningen till Norge och kungen Olav Haraldsson, sedermera ”den helige”. Det är nästan så att ljusen blev helgade, passande för både jul och sakrala sammanhang över huvud taget – mycket smart.
Bild 3. Information på nätet om Norrköpings Ljusfabrik är knapphändig. Här återges dock en bild som visar verksamheten vid mitten av 1950-talet, läs artikeltexten för information och referens.
Norrköpings Ljusfabrik hade grund i en tidigare fabrik under namnet E&L Lindqvist. Informationen kommer från NT dvs Norrköpings Tidning. I NT publicerades en artikel 2004 och med bild som en Gunnar Wallentin skickat in (se bild 3). Gunnars far jobbade vid fabriken. Gunnar berättade vidare att företaget såldes vid slutet av 50-talet och att det var då den fick namnet Norrköpings Ljusfabrik.
Bild 4. En baksida till en annan gammal ljuskartong, med så kallade ”kompositionsljus”. Dessa lämpade sig bra till luciakronan, ganska tjocka och korta. Fem ljus erhölls till det facila priset av 1.oo kronor. Ljusen var ”sega och hållbara” utlovas. Begreppet lever kvar idag – om ljus för ”Lykt och Lucia”, utan att göra reklam för sentida tillverkare.
Man bytte lokaler 1968 men huruvida dessa var till den fabriksbyggnad som återges i bild 2 förblir osagt. Det kunde ha funnits fler ljustillverkare i Norrköping. Vidare berättas att verksamheten lades ned 1969 och att 31 anställda permitterades. På annat håll på nätet får man dock intrycket att Norrköpings Ljusfabrik såldes till Liljeholmens Ljusfabrik. Men, en försäljning kan å andra sidan vara liktydigt med nedläggning och att Liljeholmen snarare tog över avsättningsmarknad och kunder som betingar ett värde i sig.
Bild 5. Ett annat ljusfynd från vinden, här 20 st ”Prima Julgransljus” Nr 151 från Liljeholmens Stearinfabriks AB, med ”expedition och kontor” vid Danviksgatan 10 i Stockholm. Denna logotyp lever kvar idag, och kartongformen också! Denna förpackning inhandlades till en kostnad av 2.25 kronor från en affär i Hörnefors – för ganska länge sedan - ändå.
Jaha, så var den historien till ända kommen - av skrot är det kommet och skrot lär det förbli. Ljusen från vinden var inte äldre än från 1960-talet, ungefär. I sökandet på nätet finner man en och annan annons på Blocket där man försöker sälja gamla S:t Olavs ljus i olika dess former och kartonger. Nätauktionerna verkar inte generera några stora rikedomar, ljusen är ju förgängliga och kartongerna lär inte utgöra några framtida antikviteter. Förpackningen i bild 1, bland annat, hade ett erbjudet köparpris av 3.oo riksdaler, det var billigt och slående likt dess ursprungliga pris en gång i tiden. Nostalgin för egen del gör däremot att ljusförpackningar och ljus får leva kvar ett tag till - på samma vind där de nu legat i ungefär 50 år, i Becken by anno 2014. Från vinden är de kommen och på vinden lär de förbli, ett tag till.
Gunnar Engström, 2014-01-10
Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.
Besökare
Hörneå bys hemsida www.becken.se